top of page
Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği, uskd, izmir, kalkınma hedefleri, birleşmiş milletler, sürdürülebilirlik
Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği, uskd, izmir, kalkınma hedefleri, birleşmiş milletler, sürdürülebilirlik
Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği, uskd, izmir, kalkınma hedefleri, birleşmiş milletler, sürdürülebilirlik
Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği, uskd, izmir, logo

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kapsayıcılık Politikamız

Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği (USKD) kuruluş aşamasından itibaren, kalkınma amaçlarının her alanında çalışmalar yapmayı tüzüğünün ve kimliğinin bir parçası olarak benimsemiştir. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde kabul edilen 17 amacın her birinin gerek üyeleri tarafından içselleştirilmesi ve bireysel yaşamlarında uygulanması gerekse toplumun bu konuda farkındalığa sahip olması ve yaşamlarının her alanında Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını ilke edinmesi için çalışmalar yapmayı hedeflemiştir.

17 Amacın içinde önceliği toplumsal cinsiyet eşitliğini odak alanına koyarak, özgürlükler, fırsat eşitliği, farklılıklara saygı, kapsayıcılık gibi ilkeleri varlığının ve kuruluş amacının temeli olarak benimsemiştir.

Farklılıkların zenginlik olarak görüldüğü bir dünya için ulusal ve uluslararası alanda çalışmalar yapmayı amaç edinen USKD, gerçekleştirdiği projelerin evrensel insan hakları hukukuna uygun olmasını sağlayabilmek için bütün bileşenleri ve paydaşlarıyla birlikte çalışmaktadır.

Bireylerin, özellikle kadınların ve kız çocuklarının ayrımcılığa, ön yargılara, cinsel taciz ve saldırıya her konuda şiddete uğrama korkusu olmaksızın, potansiyellerini açığa çıkararak beceri ve yetkinliklerini geliştirip kullanabilecekleri bir sosyal, toplumsal ve çalışma ortamıyaratmak üzere ulusal ve uluslararası alanda projeleri hayata geçirmek için altı komisyon ile çalışmalarını sürdürmektedir.

USKD’nin Eşitlik ve Kapsayıcılık Politikası üye alım süreçlerinde de etkin bir şekilde gerçekleştirilmekte olup paydaşlarını, yol arkadaşlarını, danışmanlarını, gönüllülerini ve tüm canlıları, kapsamaktadır.

Politikamız her alanda ayrımcılıkla mücadeleyi içermektedir.

Mesleki ve sosyal becerilerini dernek amaçları doğrultusunda kullanmaya özen gösteren, iş dünyasındaki kadınlar olarak USKD ‘deki amacımız yaş, din, dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik gibi ayrımlar olmaksızın tüm insanların insan onuruna layık bir şekilde eşit fırsatlardan yararlanacakları, bir arada çalışıp, sosyalleşip, yaşam sürecekleri bir dünya için çalışmaktır. 

Stratejik Planımızı bütün bu değerler ve kurum kültürümüz doğrultusunda her zaman şeffaf ve hesap verebilir bir şekilde hareket etmek üzere planlamış bulunmaktayız. 

Böylece diğer STK’lara ve kurumlara da örnek olmak gibi bir sorumluluğumuzun olduğuna inanmaktayız.

 

 

 

 

Eşitlik ve Kapsayıcılık Politikamızın dayandığı temel değerlerimiz:

 

1. Güven: Tüm insanların kendilerini güvende hissedebilecekleri toplumsal ve çalışma hayatının kurulmasını desteklemek, farkındalığını sağlayacak projeler geliştirmek.

 

2. Fırsat Eşitliği: Eğitim, istihdam, eşit ücret, terfi ve diğer fırsatlar konusunda her bireye eşit davranılmasının sağlanmasını savunmak, bu konuda karar vericileri etkilemek.

 

3. Çeşitlilik ve Temsil: Hangi dinden, etnik gruptan, cinsiyetten ya da engellilik durumundan olursa olsun her bireyin toplumun her alanında temsilini teşvik etmek, kapsayıcılığı gözeten politikalar geliştirmek

 

4. Eğitim : Kız ve erkek çocuklarının eğitimin ilk kademelerinden başlayarak ayrımcılık yapılmadan bu haklarını kullanabilmeleri için çalışmak, toplumu aydınlatmak, konuyla ilgili mekanizmaları harekete geçirmek.

 

5. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda politikalar geliştirmek ve kadınların her alanda liderlik pozisyonlarına yükselmelerini teşvik etmek. Cinsiyet temelli ayrımcılığı önlemek için çeşitli önlemler almak.

 

Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği (USKD), Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kapsayıcılık konularını merkezine alarak çalışmalar yürüteceğine ilişkin kararlılığını gösteren bu politika belgesini hazırlayıp, uygulama alanında da harekete geçmiştir.

bottom of page