Sürdürülebilirlik Politikamız
Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği (USKD), tüzüğünü BM kalkınma hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir bir gelecek vizyonuyla hazırlamış olan bir iş kadınları derneğidir. Üyeleriyle birlikte Küresel Amaçlar kapsamında ortak hareket etmenin bilinci ile Stratejik Planını hazırlayarak tüm süreçleri, daha iyi bir dünya için değer yaratma ekseninde yönetmek üzere kurulmuş olup çalışmalarını gerek Ulusal gerekse Uluslararası alanda bu eksende sürdürmektedir.
USKD’nin Sürdürülebilirlik Politikası, içinde yaşadığı çevrenin iyileştirilmesine yöneliktir. Tüm canlıların iyi yaşama hakkına saygı duyarak ‘kimseyi geride bırakmadan’ geleceğimizi düşünerek çalışmalarını tüm canlılar için aşağıdaki ilkeler doğrultusunda sürdürecektir.
1- Sürdürülebilir kalkınma bilinci oluşturmak ve yaymak: Sürdürülebilir kalkınmanın tüm birey ve kurumlar tarafından öncelik haline getirilmesi için ekonomik, sosyal ve ekolojik sorunlara yönelik farkındalığı arttırmak, sürdürülebilirlik kültürünü yaygınlaştırmak. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerini, politikalarını ve başarı hikayelerini düzenli iletişim kanalları ve farkındalık kampanyalarıyla duyurmak. Küresel hedeflere ulaşmak üzere yerel, ulusal ve uluslararası alanda işbirliği kültürünü yaygınlaştırmak, Sürdürülebilir kalkınma alanında yerel ve küresel işbirlikleri geliştirmek. Küresel yurttaşlık ve çevre bilincini geliştirmek üzere sivil toplum kuruluşları, iş dünyası ve diğer üniversitelerle ortak projeler ve etkinlikler düzenlemek.
2- Eğitim alanlarında çalışmalar yapmak : İş birliği yaptığımız kuruluşlar ve potansiyel kurumları da yanımıza alarak sürdürülebilir kalkınma konseptini anlatmak ve bu alanlarda farkındalığı artırmak için özellikle iş yerlerinde, her kademe okullarda ve ev kadınlarına yönelik düzenli eğitim programları ve etkinlikler yapmak. Youtube kanalı üzerinden konuyla ilgili röpotajlar düzenlenmek.
3- Etkin İletişim ve Kampanyalar düzenlemek : BM kalkınma hedefleriyle ilgili toplumda başarılı çalışmalara imza atan kişi ve kurumları öne çıkarmak, iklim krizine duyarlı, çevresel ve sosyal sorumluluklarını yerine getiren işletmeleri rol model olarak daha görünür kılmak ve onların başarı hikayelerini paylaşmak için etkili iletişim stratejileri ve kampanyalar geliştirmek. Değişimi teşvik etmek ve sürdürülebilir iş modellerine geçişi hızlandırmak adına her yıl ‘Sürdürülebilir İş Ödülleri’ konulu SKA’ların 17 amacına yönelik sosyal etkisi yüksek bir yarışma düzenlemek.
4- Yenilikçi Projeler ve Araştırmalara destek vererek Sürdürülebilir İş Modellerinin Yaygınlaşmasını Sağlamak: Sürdürülebilirlikle ilgili yenilikçi projelere ve araştırmalara destek vermek, Ar-Ge ve İnovasyon alanında genç liderler yetiştirilmesini ve gençlerin bu alanda kendi projelerini geliştirmelerini teşvik etmek, bu amaçla sanayi, üniversite ve sivil toplum birlikteliğini sağlamak.
Evlerde ve işletmelerde atık yönetiminin doğru yapılması, enerji, su ve atık yönetimi konularında yenilikçi yöntemler uygulanması, çevresel zararları en aza indirecek tedbirlerin alınması adına gerekli farkındalık çalışmaları yapmak.
Girişimcilerin sürdürülebilir teknolojilerle yeşil işler geliştirmesini desteklemek, bu teknolojilerin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak. Çevre dostu ürün ve hizmetlerin üretimini teşvik ederek sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkıda bulunmak.
5- Ölçme ve Değerlendirme : Söz konusu amaçların gerçekleşme düzeyini izlemek için değerlendirmeler yapmak, kilit göstergeler belirlemek, iyileşmeleri izleyerek ortaya koyulan çözümlerin sürdürülebilirliğini garanti etmek.
Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği (USKD), oluşturduğu Sürdürülebilirlik Politikasıyla Ulusal ve Uluslararası alanda tüm dünyanın karşı karşıya olduğu ortak sorun alanlarına dikkat çekmeyi ve sürdürülebilir gelecek vizyonudoğrultusunda kapsayıcı ortak hedeflerin yaygınlaştırılmasına destek vererek, toplumun her kesimin paydaşlığıyla sürdürülebilir kalkınma bilincinin artırılmasını, çevresel sorumluluk anlayışının güçlendirilmesini ve gelecek nesillere karşı sorumlu bir yaklaşımı teşvik etmeyi amaçlamaktadır.