Gençlik Politikamız
Türkiye oldukça genç nüfusa sahip bir ülke olmasına rağmen gençler, karar verme mekanizmalarında yeterince temsil edilmemekte, yerel ve ulusal karar verme mekanizmalarına erişememekte, çocukluktan itibaren toplumsal önyargılar ile karşılaşarak fırsat eşitsizliği yaşamakta, iş gücüne yeterince dahil olamamakta ve özellikle genç kadınlar gerek eğitimde gerekse iş gücüne katılımda AB ülkeleri içinde oldukça gerilerde yer almaktadırlar. Bu yüzden gençlere, topluma başarılı bir şekilde entegre olmalarını destekleyen ve toplumun aktif ve sorumlu üyeleri ve değişim temsilcileri olmalarını sağlayan fırsatlar ve deneyimler sunmak özellikle Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği (USKD) için büyük önem taşımaktadır.
USKD’nin insan hakları ve demokratik standartlara dayalı, fırsat odaklı, cinsiyet ayırt etmeksizin formülasyon ve bireyi uygulama süreçlerine dahil eden, öğrenme, fırsat ve deneyim için koşullar yaratan ve sağlam veri toplamaya dayanan gençlik politikaları aşağıda yer alan perspektif ile çizilmiştir:
Buna göre USKD :
1-15-29 yaş arasındaki her bireyi genç olarak kabul eder ve her birine bir kaynak anlayışıyla yaklaşır ve tüm potansiyellerini gerçekleştirerek topluma aktif katılımlarını olanak sağlamak amacıyla birlikte güçlenmenin bilinciyle çalışır.
2- Gençlik politikasının oluşturulması aşamasında gençleri de sürece dahil etmek, proje ve etkinliklerin uygulanması, denetlenmesi ve geliştirilmesiyle ilgili alanlara doğrudan katılımlarını sağlamak adına gençlerle birlikte çalışır.
3-Gençlikle ilgili gerçekleştirdiği projelerde farklı gençlerin farklı ihtiyaçlarını dikkate alarak ihtiyaç odaklı projeler üretmek prensibiyle hareket eder.
4-Dezavantajlı gençler, kız çocukları ve genç kadınların cinsiyet ayrımcılığından uzak teknolojik gelişmelere erişebilmelerini ve bunlara tam olarak katılabilmelerini destekleyerek dijital teknolojilerde ve yapay zekada bulunan kadın ve erkekler arasındaki cinsiyet uçurumunun ortadan kaldırılması için çalışır.
5- Genç insanların kendi yaş gruplarına uygun bir şekilde yaşamalarını, bağımsızlıklarını ve eleştirel düşüncenin teşvik edilmesini destekler.
6- Gençlik alanında çalışan sivil toplum sektörünü açık bir şekilde tanıyarak gençleri bu tür sivil toplum kuruluşlarına katılmak konusunda cesaretlendirir.
7- Yerel yönetimlerle ve hükümetle ortak işbirliği, eşgüdüm halinde çalışır. Gençliğin yönetimlerin aldıkları kararlara katılması adına Belediyelerle yerel gençlik eylem planları geliştirilmesi adına çalışmalar yapar. “Avrupa” ve “uluslararası” standartlara ulaşmak için tüm paydaşlarla iletişim içinde olur.
8- Gençliğe eğitim ve istihdamda daha fazla olanak yaratmak, toplumla genç insanlar arasındaki karşılıklı dayanışmayı geliştirmek, gençlerin topluma erişimlerini ve tam katılımlarını geliştirmek amacıyla projeler hayata geçirir.
9-Gençleri girişimcilik alanında destekleyerek, mentorluk, rol model çalışmaları ve ilham veren başarı hikayeleri ile yenilikçi genç girişimcilere cesaret veren etkinlikler düzenler.
10- NEET yani ne istihdamda ne eğitimde olan genç grupla ilgili üniversite, iş dünyası birlikteliği ile projeler üretir. Neet nedenlerini ortadan kaldırmak üzere çalışmalara imza atar.
Yeni nesli bir tehdit değil bir fırsat olarak gören Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği (USKD) gençlik stratejisinin somut ve şeffaf olmasını garanti altına almak, kuşaklararası birlikte iş yapabilme refleksini geliştirebilmek, gençlerin yaratıcı yeteneklerinden etkin bir şekilde faydalanabilmek için kısa ve uzun vadeli aksiyon planlarını oluşturmuştur.
Gönüllü gençlerle birlikte kurduğu Gençlik Komisyonu rehberliğinde gençlerin ihtiyaç duydukları eğitim, sağlık, bilim, teknoloji, vb. alanlarda bireysel gelişimlerini desteklemek adına ve hiçbir gencin geride kalmaması vizyonu ile çalışmalarını sürdürmektedir.